категорії: блоґ-запис

Наступний президент буде розумний.

теґи: вибори, лисий, Президент

В підручнику фізики за 8-й клас переконливо стверджується, що математична модель певного процесу є виведена закономірність, що діє в певних обмеженнях. В школі ми вивчаємо роками закономірності паралельних ліній в 2Dпросторі – на папірці, але добре знаємо, що в 3Dпросторі на великій відстані паралельні лінії вже не будуть такими…

Тому дослідження вивчають закономірності, виводять певні формули, а згодом – необхідні нові дослідження, досвід приходить з роками.

На підґрунті теперішніх підручників Історії України трошки тяжко зрозуміти – якою була наша історія останніх років зі сто. Хоча в Історії СРСР все було трошки зрозуміліше – догматична ідея радянського народовладдя опиралася на вивернутий матеріалізм та атеїзм. Багато років Центральна та Східна Україна перебувала в складі Російської Імперії, а згодом в СРСР. В 1944 році до УРСР була приєднана Західна Україна. Яке це все має відношення до національного лідера України?

Просто вже багато років існує гіпотеза, яка поки що не знайшла свого наукового підтвердження. Що називається – накопичується досвід. Сьогодні можна впевнено сказати, що є закономірність, і все тут.

Можливо зовсім новий курс якогось із "вишів", під назвою візуальна комунікація, що викладається в європейських університетах, як самостійний предмет, відповість нам більш докладно. Але згодом.

Що ж таке в зовнішності наших національних лідерів я побачив закономірного? І як це може вплинути на кандидатуру майбутнього президента України?

Може я зараз роблю помилку, але дві основні кандидатури – Янукович і Тимошенко є парадоксом і виключеннями з цієї закономірності. Не дивлячись на свою переконливу мотивацію стати президентом, підтримку основних політичних гравців, еліти – в них немає шансів впевнено зберегти владу, стабільно керувати країною.  

Наступним президентом України може бути … лисий.

Ця закономірність існує вже більш за 100 років, ще з часів, коли вельможі носили парики і зараз точно не відомо – чи був той чи інший імператор лисим чоловіком. Але з моменту винаходу фотографії ми маємо візуальне уявлення про всіх лідерів країни.

На невеликому проміжку часу (1991-2010) тяжко встановити закономірність з трьох президентів – що з того, якщо Кравчук не є лисим, Кучма – лисий (з певними успіхами проти облисіння), а Ющенко є – чубатий без сумніву. Збіг обставин? Будь ласка, Росія: Ельцин – чубатий, Путін – лисий, а Мєдведєв знову чубатий… Білорусь: Шушкевич – чубатий, Лукашенко – лисий. Підемо далі? В глибини близької історії.

У останнього лисого керівника СРСР Михайла Горбачова владу забрали в Бєловєжскій пущі хто? Правильно: три чубаті – Ельцин, Кравчук і Шушкевич.

Хто ж керував країною до Горбачова?

Будь ласка: Горбачов – лисий, Черненко – чубатий, Андропов – лисий, Брежнєв – чубатий, Хрущов – лисий, Сталін – чубатий та вусатий, Лєнін – лисий, Керєнський – чубатий, Львов – лисий, Микола Другий – чубатий…

Скажіть, чи є ця закономірність «принтянутою за вуха», чи дійсно – маємо саме таку послідовність національних лідерів? Чому?

Може це і є один із законів візуальної комунікації – маємо вибір, робимо в рамках існуючого різноманіття. І не факт, що лисих підтримують лисі, а чубатих – чубаті, як наприклад, вимагає Тягнибок – щоб його підтримали "дійсні українці". 

Тому, в 2004 році обидва претендента – Ющенко і Янукович, згідно вище викладеної гіпотези, мали однаковий шанс стати президентом. Їх запекла боротьба в 2004 році не залишала шансів одному з них. Януковичу просто фатально не везе. І тепер в нього шансів немає.

Кажуть, у Тимошенко є дуже кваліфіковані радники. Візуальна комунікація – помаранч, "ТАК!", потім – червоне сердечко на білому... Жінка – має змогу креативно змінювати зовнішність. Як може наша гіпотеза відноситися до волосяного вбрання впливової претендентки на пост президента?  Може, це буде якесь виключення?

Може, але не надовго. Креативність – це мода, тимчасова емоція, а країні треба стабільність, відчуття впевненості.

Теорія візуальної комунікації каже на початку свого курсу – більш за 80 відсотків інформації людина отримує очами, через візуальні образи… Люди розуміють, що закони, правила гри змінити негайно неможливо, тому вони мають таке невелике різноманіття вибору – між лисим і чубатим лідером нації.

Цього у людей не відняти.

А ще кажуть – лисі чоловіки виглядять розумнішими, а останнім часом психилоги ствержують, що ще й сексуальнішими, чим чубаті.

Хто ж там серед впливових претендентів лисий?